Ingrediente aluat:
400g faina integrala (daca inlocuiti cu faina alba folositi 325ml de lichid)
100g gris
350ml apa calduta
50ml ulei de masline
1 lgt sare
1 lgt usturoi granulat (optional)
1 plic drojdie uscata (7g) sau 25g drojdie proaspata
1 lgt zahar
Pt topping:
Smantana 30% (sau sos de rosii)
Amestec de ierburi pt pizza (optional)
Branzeturi (eu am folosit branza cu mucegai albastru, branza moale cu mucegai alb, parmezan, mozzarella, cascaval afumat
Rosii uscate in ulei
Ciuperci brune
Porumb
Bacon, piept de pui
Preparare: Dizolvati drojdia in apa calda, adaugati zaharul, amestecati bine si lasati intr-un loc calduros pentru 10-15 minute pana se formeaza o spuma. Daca folositi drojdie uscata dupa ce o dizolvati in apa calda o adaugati imediat peste faina, fara sa mai asteptati sa se formeze spuma. Adaugati faina, usturoiul granulat si grisul in bolul robotului, faceti o adancitura in mijloc si adaugati apa cu drojdia si uleiul de masline. Atasati carligul la robot si framantati pentru 5 minute pana aveti un aluat moale. Sarea se adauga dupa 1 minut de framantare. Se poate framanta si manual in jur de 10 minute. Nu faceti greseala sa adaugati faina in plus. Aluatul trebuie sa fie unul moale si usor lipicios. Lasati la dospit 30 de minute pana pregatiti restul ingredientelor.
Cuptorul se preincalzeste la 250C, caldura sus-jos si asezati gratarul pe primul raft numarand de jos.
Pizza cheesy crust: Cu mainile unse cu ulei aluatul se imparte in 2 si se intinde cu degetele in tava pt pizza in strat subtire (aprox 3mm). Ridicati marginile astfel incat sa iasa putin din tava si asezati de jur imprejur orice branza doriti taiata bastoane. Trageti aluatul care atarna in afara tavei peste branza si sigilati bine sa nu riscati sa curga. Blatul se unge cu smantana, ierburi pt pizza, sare, branzeturi si orice alt topping la alegere. Rezulta 2 pizza cheesy crust de 30cm diametru.
Am pus smantana, ierburi pt pizza, mozzarella, cascaval afumat, bacon, rosii uscate in ulei.
Mini pizza: Cu mainile unse cu ulei se formeaza bile mici din aluat dupa care se intinde cu degetele cercuri de aprox 3mm grosime. Ungeti cu smantana sau sos de rosii, sare, branza si orice topping la alegere. Rezulta in jur de 18 mini pizza.
Am pus smantana, ierburi, sare, cascaval afumat, blue cheese, branza moale cu mucegai alb, mozzarella, parmezan, piept de pui, ciuperci, rosii uscate.
Pide: Cu mainile unse cu ulei se intinde aluatul in forma ovala de aprox 3mm grosime. Se unge cu smantana, sare, branzaturi si orice topping la alegere. Se aduna marginile si se rasucesc capetele. Rezulta 4 pide in functie de marime.
Am pus smantana, ierburi, sare, mozzarella, blue cheese, branza moale cu mucegai alb, cascaval afumat, parmezan, piept de pui, ciuperci si rosii uscate in ulei.
Indiferent de forma aleasa se coc in cuptorul preincalzit in jur de 15 minute sau pana se rumenesc putin.
Pizza simpla smantana, ierburi, sare, mozzarella, blue cheese, parmezan, branza moale cu mucegai alb, piept de pui si porumb.
Pofta buna 🙂
Reteta aluat Jamie Oliver adaptata.