Nu pot sa cred ca nu am pregatit pana acum pizza quatro formaggi, desi iubesc branzeturile. Piticul care e putin mai mofturos de cateva luni incoace a mancat aproape 3 felii mari. Blatul ii apartine lui Jamie Oliver si este unul crocant. Daca il vreti mai pufos trebuie sa il lasati la crescut 30 de minute dupa ce l-ati intins in tava. Din cantitatile de mai jos rezulta 2 pizza de 30cm. Desi este o pizza simpla cu putine ingrediente, va asigur ca este delicioasa. Eu cand vorbesc de sos quatro formaggi, branza gorgonzola este prima pe lista. Nu este o branza preferata de multa lume datorita mucegaiului, mirosului si gustului puternic, dar puteti oricand folosi orice alta branza aveti prin frigider. Important este sa folositi 4 tipuri de branzeturi. Bine, puteti folosi si mai multe, dar atunci nu se va mai numi pizza quatro formaggi :))
Ingrediente 2 pizza 30cm:
400g faina
100g gris
25 drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata
1 lingurita zahar
1 lingurita sare de mare
325ml apa calduta
80g branza gorgonzola
80g branza parmezan
80g branza gouda
80g branza maasdam
4-5 linguri smantana grasa (20-30%)
Preparare blat: Dizolvati drojdia in apa calda, adaugati zaharul, amestecati bine si lasati intr-un loc calduros pentru 10-15 minute pana se formeaza o spuma deasupra apei. Daca folositi drojdie uscata dupa ce o dizolvati in apa calda o puteti adauga peste faina, fara sa mai asteptati sa se formeze spuma. Adaugati faina si grisul in bolul robotului, faceti o adancitura in mijloc si adaugati apa cu drojdia. Atasati carligul la robot si framantati pentru 5 minute pana aveti un aluat nelipicios dar totusi moale. Sare se adauga dupa 1 minut de framantat. Se poate framanta si manual, in jur de 10 minute. Nu faceti greseala sa mai adaugati faina in plus. ALuatul trebuie sa fie usor moale, dar sa nu se lipeasca de maini sau de bol. Lasati la dospit 20 de minute pana pregatiti restul ingredientelor.
Cuptorul se preincalzeste la 250C.
Branza gorgonzola se taie felii iar restul branzeturilor se rad pe razatoare.
Tava pentru pizza se unge foarte putin cu ulei de masline, se rastoarna aluatul si se intinde cu degetele un blat subtire. Ridicati putin marginile, sa nu riscati sa curga umplutura. Acum daca doriti un blat mai pufos lasati la dospit pentru 30 de minute, pe urma adaugati restul ingredientelor.
Dupa ce ati intins bine aluatul, adaugati smantana, branzeturile rase, feliile de gorgonzola si coaceti pentru 15 minute pana se rumeneste pe margini. Serviti imediat.
Pofta buna 🙂
Micul pofticios.