O prajitura ce merita sa o pregatiti.
Blat umed (tava 21×29):
57g unt
125ml apa
62ml ulei
30g pudra de cacao
150g zahar
140g faina cernuta
60ml iaurt grecesc
1 ou
1 lingurita bicarbonat stins cu 1 lingurita otet (se stinge inainte de a fi adaugat in compozitie)
Preparare blat:Untul, apa, uleiul si pudra de cacao se pun pe foc mic intr-o cratita, pana se topeste untul. Se lasa sa se raceasca putin.
Intr-un bol se amesteca zaharul si faina cernuta, peste care se adauga compozitia din cratita si se omogenizeaza bine cu un tel.
Se adauga oul, se amesteca, pe urma se adauga iaurtul, se omogenizeaza si la final bicarbonatul stins.
Se coace la 180 grade pt 20-25 de minute. Se lasa sa se raceasca complet pe un gratar.
Crema de branza:
250g branza cremoasa de vaci (pilos)
200ml smantana pt frisca LaDorna
5-6 lingurite zahar pudra
1/2 pastaie de vanilie
Se bate spuma smantana pt frisca cu zaharul pudra. Se adauga branza, bobitele din pastaie si se mixeaza .Se tine in frigider pana la momentul asamblarii prajiturii.
Crema de vanilie:
3 galbenusuri
300ml lapte
50g zahar tos
20g faina
20g amidon
1/2 pastaie de vanilie
Se pune laptele pe foc cu bobitele din pastaie, pana se infierbanta compozitia. Cu un tel se amesteca galbenusurile cu zaharul. Pe urma se incorporeaza faina cu amidonul cernute impreuna. Se toarna in fir subtire laptele cald in compozitia de galbenusuri amestecand mereu cu telul. Se transfera totul inapoi in oala in care a fiert laptele si se fierbe pe foc mic amestecand mereu, pana se ingroasa crema. Dureaza 5 minute.
Se ia de pe foc, se lipeste folie direct pe crema (sa nu se formeze crusta) si se lasa la racit. Dupa racire se mixeaza pe viteza mare, sa redevina cremoasa.
Crema de ciocolata:
3 galbenusuri
300ml lapte
50g zahar tos
20g amidon
20g faina
1 tableta de ciocolata la alegere sau 2-3 linguri de nutella
Se pune laptele pe foc pana se infierbanta compozitia. Cu un tel se amesteca galbenusurile cu zaharul. Pe urma se incorporeaza faina cu amidonul cernute impreuna. Se toarna in fir subtire laptele cald in compozitia de galbenusuri, amestecand mereu cu telul. Se transfera totul inapoi in oala in care a fiert laptele si se fierbe pe foc mic amestecand mereu, pana se ingroasa crema. Dureaza 5 minute. Dupa ce se ia crema de pe foc, se adauga ciocolata rupta bucati sau nutella si se amesteca. Se lipeste folie direct pe crema (sa nu se formeze crusta) si se lasa la racit. Dupa racire se mixeaza pe viteza mare, sa redevina cremoasa.
Asamblare:
Peste blat se intinde o parte din crema de branza (se pastreaza 1/3), se niveleaza si se tine in frigider 10-15 minute. Urmeaza crema de ciocolata, apoi crema de vanilie si inca un strat din crema de branza. Deasupra am ras niste ciocolata cu lapte.
Ultimul strat de crema trebuia sa fie de frisca. Deoarece nu mai aveam smantana pentru frisca, am optat tot pentru crema de branza.