Mai are rost sa va povestesc de obsesia mea fata de rulade? Eu zic ca nu 🙂
Dupa ce am pregatit rata umpluta cu sos de mere si am descoperit un minunat sos, am zis ca obligatoriu trebuie sa pregatesc o rulada. Si ce se potriveste de minune cu marul?…….Scortisoara binenteles 🙂
Sos de mere:
- 4-5 mere
- 2 linguri unt
- 2 linguri miere
- 2 linguri zahar brut
- 1 praf sare
- 1⁄2 cana apa
- 1⁄4 lingurita scortisoara
- 2 linguri zeama de lamaie
Foaia de rulada 27×37:
5 oua
5 linguri zahar brut
5 linguri ulei
5 linguri faina
3-4 linguri mac
Preparare sos de mere: Spalati, curatati merele de coaja/cotor si taiati-le cubulete. Se adauga intr-o tigaie impreuna cu untul, mierea, zaharul brut, praful de sare, apa si scortisoara.
Puneti tigaia pe foc mediu si cand incepe sa fiarba compozitia micsorati focul si lasati sa fiarba pana se inmoaie de tot merele (aprox. 30 de minute). Amestecati des sa evitati arderea merelor. La final luati tigaia de pe foc si incorporati zeama de lamaie. Pasati merele cu o furculita, sau daca doriti un sos fin folositi un blender vertical. Tineti in frigider pana ii vine randul.
Preparare foaie de rulada: Se bat albusurile spuma cu zaharul. Dupa ce avem o spuma tare, trecem la o lingura de lemn sau spatula de silicon si incorporam cele 5 galbenusuri.
Urmatorul ingredient incorporat este uleiul. Iar la final faina cernuta care se adauga in 2-3 etape si macul.
Toate ingredientele se incorporeaza incet si cu miscari lente sa nu se lase spuma.
Se aseaza hartie de copt in tava, se toarna aluatul si se niveleaza.
Se coace in cuptorul preincalzit la 175C pentru fix 15 minute. Se lasa sa se raceasca in tava ( NU se ruleaza in prosop umed!), iar dupa racire se elimina hartia de copt. Rezulta o rulada foarte foarte elastica.
Peste foaia de rulada racita se adauga sosul de mere si se intinde pana aproape de margini.
Se ruleaza, se pudreaza cu scortisoara si se poate servi imediat.
Pofta buna 🙂