Ingrediente pentru 300ml sos:
2 cepe medii albe
Unt
Sare grunjoasa de mare
2 catei mari de usturoi
200ml maioneza
300ml smantana fermentata sau iaurt 10%
1 lingura ketchup
Preparare: Topiti 2 linguri de unt intr-o tigaie mare si incapatoare, adaugati ceapa taiata solzisori si lasati la sotat pe foc mic pentru 20-30 de minute pana se caramelizeaza si capata o culoare aurie (daca nu va place ceapa foarte caramelizata, lasati mai putin timp pe foc). Amestecati din cand in cand sa nu se arda ceapa. Adaugati in tigaie pasta de usturoi (pregatita din 2 catei de usturoi si putina sare grunjoasa de mare) si mai lasati pe foc pentru 1-2 minute. Luati tigaia de pe foc si lasati sa se raceasca complet.
Maioneza am pregatit-o din 1 galbenus crud, 1 lingurita mustar cu miere si ananas (orice alt mustar este bun) si ulei cat sa rezulte in total 200ml maioneza.
Pe urma am adaugat smantana, ketchup-ul, ceapa caramelizata si am omogenizat. La nevoie mai adaugati sare.
Lasati sosul in frigider macar 1 ora, pe urma serviti langa carne de pui, porc, cartofi copti, chiftele…..orice va trece prin cap.