Imi place foarte mult sosul béchamel. Il pregatesc des pentru paste sau cartofi gratinati si este baza a multor sosuri.
Secretele pentru un sos reusit sunt 4 la numar:
- Focul trebuie sa fie in permanenta mic.
- Laptele folosit trebuie sa fie fierbinte.
- Trebuie amestecat constant in sos.
- Obligatoriu folosirea unui tel.
Ingrediente:
30-40g unt, 82%
250 – 300ml lapte fierbinte (depinde de ce consistenta aveti nevoie)
1 lingura faina
sare de mare
piper alb
nucsoara (eu pun destul de mult)
Se topeste untul pe foc mic, se adauga faina si se amesteca energic pana se incorporeaza faina.
Se adauga laptele fierbinte in fir subtire, amestecand constant.
Dupa ce am incorporat tot laptele mai lasam pe foc cateva minute, avand grija sa nu se prinda sosul de fundul cratitei. Se ia de pe foc, se adauga condimentele si se amesteca.
Daca nu il folositi imediat, va recomand sa lipiti o bucata de folie direct pe sos. Astfel nu se formeaza cojita la suprafata.