Ingrediente:
1 cana orez pt sushi
2-3 foi nori
Somon (am optat pt somon afumat)
Otet de orez
Sos de soia
2-3 lingurite zahar
Morcovi, ardei kapia
Rogojina invelita in folie alimentara
Preparare: Orezul se spala in 3-4 ape si se adauga intr-o oala impreuna cu 2 cani de apa. Se pune pe foc la fiert pentru 15 minute pana se absoarbe toata apa, pe urma stingeti focul, acoperiti oala cu un prosop curat si lasati asa pentru 10 minute. Intr-un bol mic adaugati 4 linguri de otet, 2 lingurite de zahar si amestecati pana se topeste zaharul. Turnati amestecul peste orezul cald, amestecati si lasati sa se raceasca complet la temperatura camerei, NU in frigider!
Va recomand sa adaugati treptat amestecul de otet peste orez, astfel nu riscati sa il faceti prea dulce. Intre timp taiati morcovii si ardeii juliene,
pregatiti inca un amestec din 1 lingura de otet si 1\2 lingurita de zahar. Cu acest amestec va veti uda degetele cand intindeti orezul peste foile nori.
Si ne apucam de asamblat.
Pasul 1. Maki sushi: Asezati foaia nori peste rogojina, adaugati orezul (cat de mult sau cat de putin va place) si intindeti bine cu degetele, lasand 1 cm fara orez la un capat.
Sa nu uitati sa va umeziti degetele in amestecul de otet. Adaugati somonul aproape de capat (eu cum am avut file de somon afumat, am suprapus mai multe felii pe urma am taiat fasii de 0,5 cm), umeziti portiunea de nori lasata fara orez si rulati cat mai strans. Sper sa va ajute pozele la partea cu rulatul.
California roll: Procedura e putin diferita. Intindeti orezul pe toata suprafata foii nori si apasati bine cu degetele umezite. Intoarceti foaia nori astfel incat orezul sa fie in jos.
Pe foaia nori asezati somonul, ardeii kapia, morcovii si rulati. Optional ii puteti da o forma patrata, asa cum am facut si eu, cu ajutorul rogojinei.
Taiati rulourile cu un cutit foarte ascutit si umezit. Serviti cu sos de soia sau otet de orez (2 linguri) amestecat cu 1 lingurita zahar, sau cu pasta de wasabi.
Pofta buna.