Va povesteam zilele trecute ca am inceput sa rasfoiesc revistele good food si reteta asta s-a nimerit la fix deoarece chiar aveam niste prune prin casa. Crusta este una crocanta cu o aroma minunata de unt, iar umplutura cu migdale si prune este nemaipomenita.
Ingrediente tarta 25cm:
200g faina
50g zahar pudra
170g unt rece 82% taiat cubulete
Un praf de sare
Ingrediente umplutura
4 linguri smantana pentru frisca
100g unt topit
100ml zeama de lamaie (2 lamai)
5 oua
100g migdale macinate
150g zahar brut (mie imi place muscovado)
Prune taiate in 2, fara samburi
Preparare coaja de tarta: Adaugam faina, praful de sare si zaharul pudra intr-un robot cu lamele atasate si mixam cateva secunde. Adaugam untul rece si pornim robotul pana compozitia prinde consistenta si incepe sa se formeze cocoloase mari.
Rasturnati aluatul pe o bucata mare de hartie de copt, asezati deasupra lui inca o bucata de hartie si intindeti cu sucitorul o foaie de 3-4mm. Indepartati hartia de sus, ridicati foaia cu tot cu hartia de copt si asezati-o deasupra formei pe care ati tapetat-o foarte putin cu unt si faina. In caz ca se gaureste nu e problema deoarece se poate petici cu aluat. Este nevoie de o tarta de aprox. 3-4 cm inaltine. Impungeti usor cu furculita (asta opreste tarta sa se umfle in timpul coacerii) si puneti tava in congelator pt 15 minute (ajuta sa nu se stranga aluatul in timpul coacerii). Scoateti din congelator si coaceti tarta in cuptorul preincalzit la 220C pentru 15 minute sau pana capata o culoare aurie.
In timp ce se coace tarta pregatiti umplutura. Intr-un blender cu cutitele atasate sau un mixer amestecati bine ingredientele pentru umplutura pana rezulta o compozitie lichida, fara cocoloase.
In tarta coapta asezati jumatatile de prune si turnati compozitia. Se coace pentru 30 de minute cu ventilatia pornita pe 180C. Mijlocul trebuie sa ramana gelatinos asadar nu faceti greseala sa coaceti prea mult tarta deoarce aveti sanse sa crape sau sa fie uscata umplutura.
Permiteti sa ajunga la temperatura camerei pe urma mutati in frigider pentru 1-2 ore.
Pofta buna 🙂