Inca am spanac proaspat in gradina asadar va prezint inca o reteta de tarta, de data asta cu ciuperci si gorgonzola. Daca nu va place branza cu mucegai, se poate omite sau inlocuiti cu mozarella sau cas/cascaval, iar aluatul de tarta este pregatit dupa reteta de empanadas a Olgutei.
Ingrediente tarta 26cm:
220g unt (82%) rece
300g faina
1 praf de sare
180g smantana sau iaurt gras (10-20%)
Ou batut, seminte de floarea soarelui, in, dovleac, susan, susan negru
Umplutura:
1,5 kg spanac
3-4 fire de ceapa verde
1 capatana mica de usturoi
300g ciuperci champignon brune
100g branza gorgonzola
50g parmezan
Unt si ulei de masline
Preparare aluat tarta: In robotul de bucatarie cu lamele atasate adaugati faina, untul taiat cubulete, praful de sare si mixati pana aveti o compozitie nisipoasa. Adaugati smantana si mixati cateva secunde pana aveti un aluat omogen. Rasturnati aluatul pe masa de lucru, adunati totul intr-o bila (fara sa framantati prea mult la el), inveliti-l in folie alimentara si lasati in frigider timp de 1-2 ore.
Din aluatul intarit se intinde o foaie de aprox. 4-5mm grosime si mai mare decat forma de tarta. Foaia se ridica cu tot cu hartie si se aseaza peste forma. Se taie excesul dar se lasa 1cm in plus peste margine care se ciupeste cu degetele, astfel vom avea o tarta cu marginile ondulate. Se unge cu ou batut, se presara cu sare de mare, seminte si se coace in cuptorul preincalzit la 200C pentru 20 de minute sau pana tarta este coapta si capata o culoare usor aurie. Nu vrem sa se rumeneasca prea tare deoarece tarta se va mai coace pentru 10 minute cu umplutura. Se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Preparare umplutura: Spanacul spalat se adauga intr-o oala incapatoare impreuna cu untul si uleiul de masline (nu se adauga apa), se pune capacul si se lasa la inabusit pana se inmoaie frunzele. Dureaza in jur de 10 minute. Se ia de pe foc si se pune intr-o strecuratoare la scurs.
Ciupercile se sterg cu o carpa umeda (nu se spala cu apa) si se taie lamele groase. In tigaie se adauga o bucata mica de unt, ulei de masline, se adauga ciupercile si se amesteca bine. Se presara cu sare si se lasa la rumenit pe foc mediu pana se evapora apa din ciuperci si se rumenesc pe ambele parti. Se pune deoparte.
Ceapa verde se soteaza in unt pana se inmoaie dupa care se adauga spanacul scurs, usturoiul pisat si se amesteca bine. Se gateste pe foc mediu pentru 3-4 minute dupa care se adauga parmezanul ras, se amesteca si se ia de pe foc. Se lasa sa se raceasca.
In tarta racita se adauga ciupercile, dupa care se adauga spanacul si se niveleaza. Cu dosul unei linguri faceti cateva adancituri in spanac si asezati bucati de branza gorgonzola. Coaceti tarta pt inca 10 minute sau pana se topeste si se rumeneste branza. Tarta se poate servi calda sau rece.
Pofta buna 🙂