Tort bavarois cu ciocolata si visine


Print Friendly, PDF & Email

 

 dsc_7014

dsc_7021

Recent am realizat ca nu am un tort de ciocolata pe pagina si m-am grabit sa pregatesc unul cat se poate de delicios si…..am reusit cred eu 🙂 Am optat pt visine intregi in crema deoarece imi place la nebunie combinatia de ciocolata neagra si visine. Fructele sunt optionale  asadar daca doriti o crema simpla puteti renunta la ele. Blatul umed de cacao este altul decat cel pregatit de mine pana acum dar este la fel de delicios.

Va las cu reteta 🙂

 

Ingrediente blat 24cm:

1 cana=250ml

 

  • 2 cani zahar (400g)
  • 1 3/4 cani faina (230g)
  • 3/4 cana pudra de cacao neagra, de calitate (90-100g)
  • 2 lgt bicarbonat de sodiu
  • 1 lgt praf de copt
  • 1 lgt sare
  • 2 oua
  • 1 cana sana/lapte batut/iaurt gras (250ml)
  • 1 cana apa (reteta originala cere cafea) (250ml)
  • 1/2 cana ulei de floarea soarelui (120ml)
  • 2 lgt extract de vanilie

Ingrediente crema:

3 galbenusuri

75g zahar tos

1 lgt amidon

250ml lapte fierbinte

10g gelatina granule

120g ciocolata neagra (55% am folosit)

400ml smantana pentru frisca

visine optional (am folosit visine dezghetate pe hartie de bucatarie ca sa absoarba apa)

 

Preparare blat: Cuptorul se preincalzeste la 180C (caldura sus-jos plus ventilatie) si se tapeteaza fundul unel tavi cu inel cu hartie de copt iar marginile se ung cu putin ulei sau unt.

Combinati zaharul, faina, pudra de cacao, bicarbonatul, praful de copt, sarea si amestecati.

Adaugati ouale, sana, apa sau cafea daca folositi, uleiul si extractul de vanilie. Mixati totul pe viteza medie pentru 2-3 minute pana se combina toate ingredientele si rezulta un aluat lichid.

Aluatul se toarna in tava si se coace pt 50-60 de minute sau pana trece testul scobitorii. Atentie sa nu coaceti blatul prea mult deoarece nu vrem un pandispan ci un blat umed si delicios. Dupa 50 minute testati blatul si daca scobitoarea iese cu urme de aluat crud mai coaceti pt 5 minute si verificati din nou. Repetati procedura daca este nevoie. Eu am verificat blatul de 3x pana a fost gata. Lasati 10 minute sa se racoreasca in tava pe blat pe urma scoateti inelul si lasati sa se raceasca complet.

dsc_6935  dsc_6938

Preparare crema: Gelatina se lasa la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.

Cu un tel amestecati bine galbenusurile, amidonul si zaharul tos. Laptele fierbinte se toarna in fir subtire peste galbenusuri amestecand constant cu telul. Atentie sa nu transformati ouale in omleta, asadar este vital sa turnati incet laptele si amestecand mereu.

dsc_6925

Turnati crema intr-o oala mai  mica si puneti pe foc mic. Lasati pana se incalzeste compozitia, fara sa fiarba. Nu uitati sa amestecati mereu in crema. Luati de pe foc si dupa ce s-a racorit crema cateva minute adaugati gelatina hidratata si amestecati bine pana se topeste complet gelatina. Treceti crema printr-o sita fina, astfel va asigurati ca intradevar s-a dizolvat gelatina si nu exista bucati de ou inchegat. Adaugati ciocolata rasa sau tocata marunt si lasati sa se topeasca pt 2-3 minute dupa care amestecati energic cu telul. Lasati deoparte pe blat pana se raceste complet.

dsc_6927  dsc_6928

Abia dupa racirea completa adaugati frisca batuta spuma pe care o incorporati in crema. Adaugati boabele de visine si amestecati.

dsc_6941  dsc_6926

dsc_6931  dsc_6932

dsc_6933  dsc_6942

Revenim la blat. Taiati 1cm din partea de sus a blatului pe care 2 ridicati cu ajutorul a 2 spatule sau cutite cu lama lata. Grija mare sa nu se rupa fiind foarte fragil. Interiorul blatului il scobiti si lasati 1cm de blat pe margini+partea de jos. Va veti alege cu un „recipient” in care turnati crema. Retineti 3-4 linguri de crema (fara visine) cu care veti imbraca tortul la final.

dsc_6954  dsc_6960

Nivelati partea de sus si asezati deasupra capacul blatului. Imbracati tortul in strat subtire cu crema retinuta. Imbracati tortul cu blatul scobit si maruntit cu degetele.

dsc_6970

Atat. Pofta buna 🙂

dsc_7008

dsc_7022

 

 

 

 

 

 

sursa cremei, sursa blatului.

Comments

comments