Tort cu blat de nuca si crema de ricotta cu fructe


Print Friendly, PDF & Email

 

Nemaipomenit! E singurul cuvant potrivit pentru a descrie acest tort 🙂

10-12 portii

Ingrediente foi de rulada:

10 oua

10 linguri zahar (lingura de 15ml)

10 linguri ulei (150ml)

7 linguri faina

3 linguri cacao

10 linguri nuca macinata

Ingrediente crema:

500g ricotta

250g lapte condensat indulcit (eu il pregatesc in casa, reteta aici)

400ml smantana pentru frisca 30-35%

1 lingura iaurt 10%

1/2 lingura zeama de lamaie

1 borcan compot de visine sau visine proaspete fara samburi

250g zmeura

Preparare crema: Ricotta se mixeaza impreuna cu laptele condensat indulcit timp de 2 minute. Separat se mixeaza smantana pentru frisca, iaurtul si zeama de lamaie pana rezulta o crema usor moale. Nu bateti frisca pana devine teapana deoarece riscati sa se taie cand se adauga peste ricotta.

Smantana pentru frisca se adauga in bol peste amestecul de ricotta si se mixeaza pe viteza mare in jur de 30-60 de secunde. Rezulta o crema moale care se muta in frigider.

Preparare foi: Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul pana rezulta o bezea tare. Cu miscari lente si o spatula se incorporeaza galbenusurile, pe urma uleiul. Faina se cerne impreuna cu pudra de cacao dupa care se amesteca cu nuca macinata. Acest amestec se incorporeaza in spuma de oua in trei transe, amestecand incet si cu grija sa nu se lase spuma.

Compozitia se imparte in mod egal intre 2 tavi de 27×37 tapetate cu hartie de copt si se coc la 175C timp de 16 minute. Se lasa sa se raceasca in tava dupa care se elimina hartia de copt.

Eu am ales sa folosesc foile de rulada sa pregatesc un tort. Asadar am decupat 4 cercuri de 19cm diametru si am construit tortul intr-un inel de 10cm inaltime. Este vital sa folositi un cerc/inel inalt deoarece tortul va avea in jur de 11cm inaltime. Inelul folosit de mine a ajuns la fix. Daca era cu 1/2 cm mai mic nu mi-ar fi ajuns.

Asamblare tort: In inel am asezat un blat, 1/2 borcan de compot de visine, am insiropat putin cu zeama din compot dupa care am pus 1/3 din crema.

Urmeaza inca un blat, putina crema, dupa aceea se aranjeaza zmeura incat sa acopere toata suprafata tortului si din nou crema.

La final asezati inca un blat, visinele ramase in borcan, insiropati putin cu zeama din compot si turnati crema ramasa dupa care asezati blatul cu grija deasupra. Acoperiti cu folie si lasati in frigider peste noapte.

A doua zi desfaceti inelul, pudrati cu zahar deasupra si serviti cu mare pofta. Eu am ales sa nu decorez tortul si sa il las asa simplu si gol 🙂

Din blatul ramas dupa decuparea cercurilor si putina crema pe care am pus-o deoparte am pregatit si 2 deserturi la pahar.

Pofta buna 🙂

 

 

Comments

comments