Un tort racoros, pregatit de 8 martie. Aveam prin frigider o galetusa de iaurt si o conserva de lapte condensat ambele incepute si abandonate plus cateva capsuni. „Resturile” respective s-au transformat rapid intr-o crema delicioasa de iaurt. Daca nu aveti chef de copt blatul, folositi piscoturi sau o baza de biscuiti (1 parte biscuiti pisati si 1/2 parte unt topit).
Toppingul este optional. Folositi cu incredere orice piure de fructe+ gelatina, de ex. ananas la conserva, zmeura, afine, visine, cirese sau o crema de lamaie.
Este un tort perfect pentru zilele calduroase de vara (da stiu, e primavara acum:) )
Ingrediente pt un tort de 20cm diametru:
300g iaurt cu o consistenta mai groasa. Eu folosesc mereu iaurt de vaca, bivolita si oaie de la cedra.
300ml smantana pentru frisca
3-4 linguri lapte condensat (sau puteti folosi miere, sirop de artar, sirop de agave, zahar pudra)
1 lingura extract de vanilie
10g gelatina granule sau o cutie de gelatina foi. (cat am folosi pt 500ml lichid)
Capsuni intregi sau mai multe fructe (visine, fructe de padure, cirese, bucati de portocale/mandarine)
Pt blat:
2 oua
60g zahar
45g faina
15g karob/pudra de roscove (puteti folosi si pudra de cacao)
Pt sirop:
50g apa
50g zahar tos
Topping: jumatate portie crema de lamaie (pt reteta accesati scrisul)
Preparare: In primul rand pregatim crema, deoarece este important sa ajunga crema la temperatura camerei cand adaugam gelatina. Daca adaugam gelatina calduta in crema rece, ne vom trezi cu o crema moale si fasii de gelatina.
Smantana pentru frisca se bate spuma, pe urma se adauga iaurtul, extractul de vanilie si se mixeaza, la final adaugati laptele condensat si mai mixati pentru cateva secunde. Lasati crema pe blat pana avem nevoie de ea.
Siropul: Puneti pe foc apa impreuna cu zaharul. Dupa ce a dat in clocot mai lasati pe foc 2-3 minute si stingeti focul. Lasati sa se raceasca complet.
Pentru blat spumati ouale intregi pentru 15-20 de minute pe viteza mare, pana isi tripleaza volumul. Cu o spatula sau lingura de lemn incorporati faina si pudra de roscove cernute impreuna. Amestecat incet sa nu se lase spuma. Turnati in tava, nivelati si coaceti in cuptorul preincalzit la 175C pentru 20 de minute sau pana trece testul scobitorii. Lasati 10 minute sa se racoreasca in tava pe urma transferati pe un gratar si lasati sa se raceasca complet. Aici gasiti poze cu toti pasii.
Puneti gelatina la hidratat in apa rece conform instructiunilor de pe ambalaj, pe urma topiti pe baie de abur (eu in loc de 100ml apa rece, folosesc in jur de 50ml). Daca folositi gelatina foi, urmati indicatiile de pe ambalaj. Dupa ce ati topit gelatina pe baie de abur, lasati 2-3 minute sa se racoreasca pe urma adaugati 3-4 linguri din crema de iaurt si amestecati bine. Acest amestec il incorporati in restul cremei de iaurt.
Ne apucam de asamblat. Puneti blatul pe un platou si insiropati-l (nu veti avea nevoie de toata cantitatea de sirop). Puneti inelul de la tava in jurul blatului, turnati 1/3 din crema de iaurt, aranjati capsunele intregi si turnati restul cremei (atentie, trebuie sa va ramana putin loc liber in tava pentru topping, aprox 0,5 cm).. Mutati tortul in frigider. Dupa aproximativ o ora puteti turna deasupra si toppingul pentru care ati optat Transferati din nou in frigider pentru minim 5 ore sau cel mai bine peste noapte.
Pofta buna 🙂
Piticul foarte incantat 🙂