Ingrediente:
10 linguri zahar (pentru sirop)
Pt crema:
7 oua
1L lapte
200g zahar
20g zahar vanilat
Pt pandispan:
4 oua
4 linguri zahar
2 linguri faina
2 linguri pudra de cacao (inlocuiti cu faina daca doriti un pandispan simplu)
Preparare: Intr-o oala incapatoare (aprox 4 L) se topeste zaharul pentru sirop, pe urma se tapeteaza marginile oalei.
Se lasa pe blat sa se raceasca si sa se intareasca zaharul.
Pe viteza mare mixati ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana compozitia isi tripleaza volumul.
Robotul (sau mixerul) se seteaza pe viteza mica si se adauga treptat laptele rece.
Compozitia se toarna in oala tapetata cu zahar si se pune in cuptorul preincalzit pe 180C pentru 30 de minute, pe functia de ventilatie.
Cu 10 minute inainte sa expire timpul, pregatim pandispanul astfel: Se bat albusurile spuma cu zaharul pana rezulta a spuma tare. Cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn se incorporeaza galbenusurile, iar la final faina si pudra de cacao cernute impreuna. Amestecati incet, sa nu se lase spuma.
Dupa ce au expirat cele 30 de minute, scoateti oala din cuptor, turnati peste crema compozitia de pandispan si nivelati. *Pandispanul nu se va scufunda in crema, nu va speriati.
Coaceti din nou pentru 35-40 de minute. Tortul se lasa sa se raceasca complet pe blat pe urma se muta in frigider pentru 3-4 ore pana se raceste crema de tot sau cel mai bine peste noapte.
*Este vital aceasta racire. Astfel crema se intareste si nu crapa. Daca rasturnati tortul cat este cald sau dupa cateva ore, sunt sanse foarte mari sa crape crema in momentul in care rasturnati tortul.
Ca sa scoateti tortul, asezati o farfurie suficient de mare deasupra oalei si rasturnati cu grija.
Va recomand sa lasati tortul in frigider cateva ore si dupa ce l-ati rasturnat. Astfel blatul se insiropeaza si el. Dar daca nu mai aveti rabdare (si va inteleg daca nu) se poate servi.
Pofta buna 🙂