Acest tort exotic l-am pregatit pentru aniversarea de 3 ani al piticului. La multi ani frumosul meu, eu si tati te iubim si iti dorim tot binele si sanatatea din lume.
Ingrediente blat patrat 24×24:
180g unt moale, la temperatura camerei
180g zahar
3 oua
180g faina
1,5 lgt praf de copt
1 praf de sare
Extract de vanilie
Ingrediente pt crema de cocos:
150g miez de nuca de cocos proaspat ( 1 nuca )
200ml lapte
100g zahar
100ml apa de cocos (se obtine din 2 nuci. Daca aveti doar 1 nuca, completati cu apa)
200ml smantana pentru frisca
30g unt
40g amidon
Ingrediente mousse de ananas:
Un ananas de 2 kg
400ml smantana pentru frisca
2-3 linguri zahar
15g gelatina granule
Pentru decor: visine, fragute, zmeura, ciocolata neagra, fulgi de cocos
Preparare blat: Preincalziti cuptorul la 180C si tapetati fundul unei tavi cu hartie de copt. Pentru a pregati blatul puteti folosi robotul cu paleta atasata, un mixer de mana sau o lingura de lemn. Untul moale se mixeaza cu zaharul pentru 3-4 minute dupa care se adauga ouale pe rand si se incorporeaza cu robotul setat pe viteza mica. Nu adaugati urmatorul ou pana nu se incorporeaza complet cel de dinainte. Faina cernuta impreuna cu praful de copt si sarea se adauga in ploaie si se continua mixarea pe viteza mica pentru 2-3 minute pana rezulta o compozitie fina si pufoasa. La final se incorporeaza si extractul de vanilie. Se toarna totul in tava si se niveleaza cu o spatula. Se coace pentru 20-22 minute. Blatul este gata dupa ce capata o culoare aurie si trece testul scobitorii. Este un blat usor umed asadar este in regula daca scobitoare va iesi umeda sau cu 2-3 graunte de compozitie. Daca vedeti urme de coca pe scobitoare mai coaceti pentru 2-3 minute si verificati din nou. Se lasa 5 minute sa se racoreasca in tava pe urma se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet. Click pe link pentru poze cu intreg procesul de preparare al blatului.
Preparare crema de cocos: Miezul din nuca de cocos se taie cubulete si se adauga in blender impreuna cu laptele, zaharul si se transforma in piure. Se lasa o ora in bucatarie sa se imbine aromele. Piureul se toarna intr-o cratita impreuna cu smantana, apa de cocos, amidonul si se amesteca bine cu telul. Se pune pe foc mediu si se fierbe pana compozitia se ingroasa, amestecand constant cu telul. Dureaza in jur de 5-10 minute. Se ia cratita de pe foc, se incorporeaza untul si se lasa sa se raceasca. Click pe link pentru poze cu intreg procesul de preparare al cremei.
Preparare mousse de ananas: Ananasul proaspat se taie cubulete si se adauga in blender. Daca doriti o textura usor crocanta cum am vrut eu, mixati doar pana se marunteste ananasul dar fara sa se transforme in piure. La final am ramas cu 600ml de piure de ananas. Mutati totul intr-o oala si fierbeti pentru 10 minute. Lasati sa se racoreasca pe urma adaugati gelatina hidratata in avans in apa rece si topita pe baie de aburi. Daca ananasul nu e suficient de dulce adaugati zahar. Eu am avut norocul sa nimeresc un ananas extrem de dulce si aromat. Mutati oala in frigider pentru 30 de minute sau pana observati ca s-a ingrosat putin compozitia si nu mai este in stare lichida. Smantana pentru frisca se bate spuma cu zaharul dupa care se adauga piureul de ananas si se amesteca cu o spatula. Click pe link pentru poze cu intreg procesul de preparare al cremei.
Asamblare: Asezati blatul pe un platou si in jurul lui asezati inelul tavii in care s-a copt. Intindenti crema de cocos peste blat cu o spatula. Este important sa intindeti crema astfel incat sa nu ramana loc liber intre crema si inel. Turnati mousse-ul de ananas si nivelati. Acoperiti tava cu folie alimentara si mutati in frigider peste noapte. A doua zi treceti cu un cutit peste marginea tavii si ridicati tava cu grija. Taiati capetele si presarati deasupra fulgi de nuca de cocos si visine glasate cu ciocolata neagra topita.
Pofta buna 🙂