Cu acest tort dulce-acrisor am sarbatorit „1 luna de roz” in viata noastra <3
Ingrediente 8-10 portii:
Blat 18 cm:
5 oua
150g zahar
150g faina
6 linguri mac
Crema de lamaie:
2 oua
200g zahar tos
un praf de sare
110ml zeama de lamaie (2 lamai medii netratate)
Coaja rasa a 2 lamai netratate
50 g unt rece taiat cubulete
200g crema de branza (goldessa, philadelphia de ex)
Bezea:
3 albusuri
150g zahar tos
un praf de sare
1 lgt zeama de lamaie
1 lgt extract de vanilie
Optional colorant roz si mov
Preparare crema: Pt crema de lamaie adaugati zaharul, ouale, zeama de lamaie si praful de sare intr-o cratita pe care o mutati pe cel mai mic ochi al aragazului/plitei si porniti focul pe intensitate mica. Amestecati constant cu un tel pana se ingroasa crema (10-15 minute). Este foarte important sa nu fiarba deoarece riscati sa se taie. Luati de pe foc si incorporati cubuletele de unt + coaja rasa de lamaie. Rezulta o crema foarte fina. Mutati crema in frigider sa se raceasca complet. Se poate pregati cu o zi in avans.
Dupa ce crema s-a racit se mixeaza cu crema de branza si se tine in frigider pana la asamblarea tortului.
Preparare blat: Ouale intregi se bat spuma impreuna cu zaharul timp de 20-25 de minute pe viteza mare pana cand compozitia isi tripleaza volumul si se deschide la culoare. Cu o spatula se incorporeaza faina cernuta si macul cu miscari lente sa nu se lase spuma. Compozitia se toarna intr-o tava de 18 cm diametru si inalta de 10 cm dupa care se introduce in cuptorul preincalzit la 175C, caldura sus-jos timp de 30-35 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se racoreasca in forma pe urma se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet dupa care se taie in 4 felii egale.
Preparare bezea: Puneti albusurile, zaharul, praful de sare si zeama de lamaie intr-un bol de inox pe care il asezati pe baie de abur (bolul se aseaza peste o alta oala mai mica in care clocoteste apa/ care nu trebuie sa atinga fundul bolului).
Amestecati constant cu un tel pana se infierbanta albusurile si devin spumoase (in jur de 5 minute). Daca aveti un termometru atunci lasati albusurile pe baie de aburi pana trece de 80 grade C.
Luati bolul de pe baia de abur si mixati albusurile timp de 10 minute la viteza mare pana se raceste compozitia si rezulta o bezea tare si lucioasa. La final se adauga extractul de vanilie. Optional adaugati colorantul la final impreuna cu extactul.
Asamblare tort: 3/4 din crema de lamaie se intinde intr-e straturi si crema ramasa se intinde pe exteriorul tortului. Daca intre timp s-a inmuiat crema mutati tortul in frigider pt 30 de minute pe urma decorati. Bezeaua se adauga intr-un pos cu varful stelat (wilton nr2) si se fac stele sau flori pe toata suprafata tortului. Daca doriti un decor in 2 culori cu o scobitoare trasati dungi de colorant mov in interiorul posului dupa care adaugati bezeaua colorata in roz. Optional se poate folosi un arzator sa rumeniti usor bezeaua.
Pofta buna 🙂
lemon curd Rachel Khoo