Deoarece inca nu am introdus zaharul procesat in alimentatia celei mici de 1,5 ani si pentru ca se apropie craciunul m-am gandit sa ii pregatesc si ei niste turta dulce cat mai sanatoasa si fara sa apelez la alti indulcitori decat o banana si niste dovleac copt, ambele dulci si parfumate. Am mai adaugat cateva ingrediente, condimente, niste faina si m-am ales cu o turta dulce moale, aromata si parfumata.
Bineinteles am notat totul in carnetel, sa nu uit ce si cat am folosit din fiecare ingredient.
Nu sunt ele cele mai atragatoare dar sotul le-a laudat, la fel si copiii. Pt mine asta a fost de ajuns sa ma convinga ca sunt bune.
Ingrediente 2 tavi:
400g faina
100g banana pisată cu furculita (banana trebuie sa fie bine coapta, dulce, cu pete negre pe coaja)
200g dovleac copt pasat cu furculita (din nou, este important ca dovleacul sa fie dulce si aromat)
1 ou mic (aprox 50g cu coaja)
100g unt gras moale, la temperatura camerei
1/2 lgț bicarbonat de sodiu
2,5 lgț condimente pt vin fiert rasnite (sau un amestec pt turta dulce: scortisoara, cardamom, nucsoara, cuisoare, anason, coriandru)
Preparare:
Adaugati toate ingredientele in bolul unui robot (turnati otetul chiar peste bicarbonat, astfel va fi stins) si framantati un aluat moale si destul de lipicios. Se poate framanta si cu ajutorul unei linguri de lemn.
Inveliti aluatul in folie de plastic si mutati in frigider pt 1-2 ore sau peste noapte.
Impartiti aluatul in 2 si mutati cealalta jumatate in frigider pana ii vine randul.
Pudrati suprafata de lucru cu faina si intindeti o foaie subtire de 3-5 mm dupa care decupati formele dorite. O sa fie mai usor daca intindeti aluatul intre 2 coli de hartie de copt.
Coaceti turta dulce pt 15-20 de minute pe functia traditionala, caldura sus-jos in cuptorul incins pe 180C. Dupa 15 minute verificati un biscuite. Turta dulce este usor umeda datorita bananei si al dovleacului.
Lasati sa se raceasca complet.
Rezulta 2 tavi pline de turta dulce aromata si sanatoasa. Numai buna pt cei mici.
Pofta buna 🙂