Avem gradina plina de zucchini in fiecare an, asadar caut mereu retete noi in care sa pot folosi aceasta leguma minunata. Am incercat supa crema, dovlecei pane, chec, chiftele….
Incet incet voi posta toate retetele. Momentan va prezint o varianta simpla si nemaipomenit de gustoasa, zucchini gratinati cu carne tocata si sos de bechamel.
Avem nevoie de:
2-3 zucchini tineri
500g carne tocata de vita
1 capatana mare de usturoi
1 ceapa mare
800g piure de rosii (sau rosii proaspete date prin blender)
sare, piper, cuisoare
1 morcov taiat rondele subtiri
Sos béchamel:
50g unt
2 linguri faina
250ml lapte fierbinte
sare, piper alb, nucsoara
Sosul se pregateste dupa pasii descrisi Aici.
mozzarella
busuioc verde
oregano
Am calit usturoiul pt 1 minut la foc mic, pe urma am adaugat ceapa tocata si am mai lasat pe foc 2-3 minute.
Am adaugat carnea tocata, am amstecat bine si lasat pe foc pt 5 minute.
Am adaugat piureul de rosii, cuisoarele, 1 cana de apa.
Se pune capacul si se lasa sa fiarba la foc mic pt 1.5 ore, amestecand uneori si completand cu apa la nevoie. Aproape de final se adauga morcovii, sare, piper si se mai lasa pe foc pt 10 minute.
Se lasa sa se raceasca.
Intre timp taiem zucchini rondele de 0,5cm grosime, punem sare si lasam 10 minute pe blat.
Se unge o tava cu unt, se aranjeaza rondelele de zucchini, se pune carnea tocata, se toarna sosul béchamel, inca un rand de zucchini, rondele de rosii, mozzarella.
Se stropeste deasupra cu ulei de masline, se presara oregano si busuiocul.
Se coace la 200 grade C pt 30 de minute.